Кaк дa изберем донор нa сперма

В Cryos предлагаме най-големия избор на донори в света. Големият избор е нещо страхотно, но ние знаем, че понякога е трудно да се ориентираш в него. На тази страница даваме насоки какво е най-важно да обмислите, когато избирате донор на сперма.

Лечението за безплодие с донорска сперма често започва с разговор с лекар или друг медицински специалист, в който се обсъждат различните възможности за лечение. Следващата стъпка в повечето случаи е изборът на донор за вашето бъдещо дете.

Когато вземате това решение, трябва да имате предвид много аспекти. Затова тук сме съставили списък от няколко въпроса, които можете да си зададете, за да улесните процеса.

Кaк дa изберем донор нa сперма

Дали вашето бъдещо дете трябва да има възможност да се свърже с донора?

Едно от първите неща, които трябва да обмислите при избора на донор на сперма, е дали бихте искали детето ви да има възможност да се свърже с донора на по-късен етап.

Ако изберете анонимен донор, самоличността на донора ще остане поверителна. Ако изберете неанонимен донор, детето ще има възможност да получи информация за самоличността на донора, когато навърши определена възраст – в повечето държави 18 години. 

Изборът между анонимен и неанонимен донор е изключително индивидуално и сложно решение. Може да има различни причини за единия или другия избор. Преди да изберете, ви препоръчваме да прочетете повече за анонимността на донора тук.

Колко подробна информация за донора искате да имате?

Искате ли да знаете за донора колкото може повече, или предпочитате да имате само основна информация? Помислете по този въпрос, за да можете по-лесно да направите избор между Разширен профил и Основен профил. Разширеният профил съдържа много лична информация, включително снимка на донора като бебе и аудиоклип с гласа на донора. Когато донорът на сперма има основен профил, той съдържа само основна информация, като например етническа принадлежност, физически характеристики и образование/работа.

Ако желаете да знаете колкото може повече за донора, имате възможност да изберете Разширен профил със снимки в пълнолетна възраст.

Трябва ли донорът да е ексклузивен?

Ако предпочитате да имате донор, който не е донор за деца в други семейства, разгледайте възможността за избор на ексклузивен донор. С ексклузивност на донора само вие и партньорът ви, ако имате такъв, ще можете да имате дете от дарената от този донор сперма.

Прочетете още за опцията за ексклузивност на донора тук.

Още няколко съвета, преди да направите поръчка

В крайна сметка ще имате нужда само от един донор, но може би е добре най-напред да стесните избора си до 3 – 5 донора и да ги отбележите като "Предпочитани" в раздела за търсене на донор. Това може да се окаже полезно, в случай че възможността за продажба на сперма от предпочитания от вас донор бъде изчерпана или е достигната Квотата за бременност във вашата държава на пребиваване към момента, когато сте готови да направите поръчка.

След като вече сте готови да направите поръчка онлайн, ви препоръчваме да помислите дали да не резервирате допълнителни сламки. Това се прави с цел да имате достатъчно сперма за целия си курс на лечение на безплодие, а също така и като възможност за бъдещи братчета и сестричета. Прочетете повече за резервациите тук.

Препоръчваме също да проверите законодателството на държавата, където провеждате лечението, тъй като някои страни разрешават лечение само с определени типове донори (анонимни или неанонимни). По тези въпроси може да получите съвет от специалист от клиниката или от вашия здравен специалист. Можете да се обърнете и към служителите от Отдела за обслужване на клиенти на Cryos, които с радост ще ви съдействат.

Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да вземете окончателно решение кой донор е подходящ за вашето бъдещо семейство.