Изпращане и доставка

Cryos изпраща донорска сперма до дестинации по целия свят и винаги правим всичко възможно да гарантираме, че вашата поръчка ще пристигне благополучно и в срок.

По-долу ще намерите цялата необходима информация за датите и методите за доставка, сроковете за доставка, връщането на бутилките с азот, както и други подробности.

Дати на изпращане и крайни срокове за доставка

Когато поръчвате донорска сперма в Cryos, от вас се иска да изберете датата на изпращане. Най-ранната дата на изпращане е 1,5 работни дни, след като сте направили онлайн поръчка. Спокойно можете да направите поръчката си до 4 седмици предварително (винаги можем да коригираме датата на изпращане по-късно).

При заплащане на допълнителна такса за закъсняла поръчка можем да изпратим поръчката в същия ден, на който сме я получили. Крайният срок за това е 12:00 ч. (на обяд) (CET) в деня на изпращане. Закъснелите поръчки може да бъдат обработени само ако са платени с кредитна карта.

Доставка на донорска сперма в бутилка с азот

Срок и цени за доставка

Поръчката се доставя от компания за куриерски услуги направо до вашата клиника за лечение на безплодие или упълномощен здравен специалист. Не се правят доставки в почивни дни.

Срокът за доставка зависи от това дали поръчката трябва да бъде доставена във или извън ЕС:

 • Държави в ЕС: 1 – 2 работни дни (понеделник – петък)
 • Останалата част от света: 2 – 5 работни дни (понеделник – петък)

Посочените по-горе срокове са валидни при нормални условия. Срокът за доставка може да варира в зависимост от дестинацията и други условия.

За някои дестинации извън ЕС митническите процедури могат да забавят доставката. Уверете се, че вашата клиника за лечение на безплодие или здравен специалист имат необходимото разрешително за внос, за да получат вашата поръчка.

Вижте нашата ценова листа за доставка.

Как изпращаме спермата

В зависимост от дестинацията, сламките със сперма се изпращат или в контейнер със сух лед или голям контейнер със сух лед (32 x 27 x 22 см или 37 x 32 x 27 см), или в бутилка с азот или голяма бутилка с азот (40 x 30 x 30 см или 52 x 37 x 37 см).

Изпращане на донорска сперма с контейнер със сух лед

Сламките със сперма се поставят в изолиран контейнер със сух лед с въглероден диоксид (CO2) при температура -79°C. Когато кутията със сух лед бъде получена, е важно сламките със сперма да бъдат в постоянен контакт със сухия лед до момента на размразяване/употреба. Това означава, че не трябва да отваряте изолирания контейнер преди употребата.

Препоръчваме да използвате доставка със сух лед само за поръчки, направени от понеделник до сряда. Целта е да бъдем сигурни, че доставката ще стигне до крайната дестинация преди почивните дни. Имайте предвид, че доставките със сух лед не могат да се използват за всички дестинации поради краткия срок на годност. Ако доставката със сух лед е възможна за вашата дестинация, тя ще се появи като опция, когато правите поръчката.

Контейнерът със сух лед не трябва да се връща на Cryos.

Доставка на донорска сперма със сух лед

Изпращане на донорска сперма с бутилка с азот

Бутилката е охладена с азот до -196°C, но това е суха пратка, така че не съдържа течен азот. Сламките със сперма се поставят в контейнер в бутилката с азот, която от своя страна се поставя в дървена кутия за транспортиране.

Важно е да не отваряте бутилката до момента, в който трябва да използвате сламката (сламките). Сламките с донорска сперма трябва да се съхраняват в бутилката с азот до момента на използване или да бъдат прехвърлени в друга бутилка с азот в клиниката за лечение на безплодие.

Бутилката с азот трябва да бъде върната на Cryos след използване. По-долу на тази страница можете да видите как да върнете бутилката.

Кой метод за доставка да избера?

Кой метод за доставка да изберете зависи от това колко дълго спермата трябва да остане замразена. По-долу ще намерите обща информация за трайността на всеки метод за доставка:

Трайност

 • Бутилка с азот: 7 дни (включително деня на изпращане)
 • Голяма бутилка с азот: 12 дни (включително деня на изпращане)
 • Контейнер със сух лед: 3 дни (включително деня на изпращане)
 • Голям контейнер със сух лед: 5 дни (включително деня на изпращане)

Обърнете внимание, че избраният от вас ден на изпращане се включва като ден 1 в общия брой на дните, през които бутилката/контейнерът може да поддържа сламките замразени.

Документи, включени в пратката

Документи, които придружават пратката:

 • Опаковъчен лист
 • Резюме на досието: съдържа резултати от изследвания и обща информация за донора
 • Предупреждение за безопасност при работа със сух лед (CO2) или бутилка с азот (LN2)
 • Инструкции за връщане на бутилката с азот (само за пратки с бутилка с азот)
 • Транспортен етикет за връщане на бутилката с азот (само за пратки с бутилка с азот)

Необходимо е да има човек, който да приеме доставката

Когато поръчката бъде доставена, е важно да има човек, който да се подпише за тази доставка. Това означава, че трябва да се погрижите вашата клиника за лечение на безплодие или здравен специалист да могат да приемат пратката. В противен случай куриерът може да отнесе пакета обратно до склада и да остави бележка с допълнителна информация относно алтернативно място за вземане или час на доставка.

Връщане на бутилката с азот

Заедно с пратката на бутилката с азот ще изпратим и указания как да върнете бутилката, както и предварително отпечатан етикет за връщане, съдържащ цялата необходима информация. Обратната доставка е платена предварително (таксите се включват в цената за доставка), когато се използва предварително отпечатан етикет за връщане.  

За да върнете бутилката с азот, трябва да планирате вземането й с компанията за куриерски услуги. Можете да направите това тук на нашия уеб сайт, директно на уеб сайта на компанията за куриерски услуги или като се обадите в куриерската фирма. В пратката е включена информация за контакт с куриерската фирма.

Използвайте една от горепосочените процедури, за да върнете бутилката с азот. Ако изберете друг метод за доставка, бутилката може да се изгуби и към вас да бъдат предявена претенция на стойност 1000 EUR.

Тъй като използваме многократно бутилките с азот за други клиенти, които очакват с нетърпение своите пратки, ви молим да върнете бутилката веднага щом използвате съдържанието. Бутилката трябва да бъде върната на Cryos най-късно в деня, когато нейният срок на годност изтича

 

Трайност*

Връщане на Cryos**

Европа, бутилка с азот 7 дни На 8-ия ден след датата на изпращане
Европа, голяма бутилка с азот 12 дни На 13-ия ден след датата на изпращане

*Първият ден от трайността е датата на изпращане от Cryos
**Последен ден за вземане от куриер

Ако 8-ият или 13-ият ден след датата на изпращане е почивен ден или празник, изпратете бутилката с азот на следващия работен ден.

Ако бутилката не бъде върната навреме, Cryos ще ви таксува със 100 EUR без ДДС седмично за наем на бутилка за всяка започната седмица; направете справка с нашите Условия на договора.

За доставки извън ЕС ще бъде включена проформа фактура за връщането, тъй като това се изисква от митническите власти.

Условия за доставка

Cryos предлага DAP (Delivered At Place, Доставка на място) в съответствие с Incoterms 2010. Това означава доставка тип "врата до врата". Ако доставката е за държава извън ЕС, е възможно да има някои местни митнически формалности, за които не можем да поемем отговорност. Такива са например: освобождаване от митница, разрешение за внос, обмитяване, размер на ДДС, данъчно облагане и т.н. Ваша собствена отговорност е да проверите това и ние ви препоръчваме да прочетете внимателно нашите Условия на договора

За доставки в границите на ЕС няма митнически формалности.

Ние сме тук за вас

Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси за изпращането или доставката или са ви необходими допълнителни насоки. Ние говорим на следните езици: датски, английски, френски, немски, италиански, испански, португалски и иврит.