Доставка и условия

Донорската сперма се транспортира до всички точки на света. Пратките се изпращат или в контейнер с охлаждане със сух лед, или в контейнер с течен азот. Донорската сперма може да бъде взета и лично от Cryos от здравен специалист.

Сух лед CO2

Наричан още въглероден диоксид (–79°C). Тръбичките със сперма се поставят в херметичен контейнер с охлаждане със сух лед. Сухият лед обикновено трае приблизително 2–3 дни, преди да се размрази, в зависимост от околната температура. Поради това препоръчваме използването на пратки със сух лед в дните от понеделник до сряда, за да се гарантира, че пратката ще стигне до местоназначението си преди уикенда.
Срещу допълнителна такса може да поръчате голям сух лед (Допълнително количество сух лед), за да може контейнерът да се запази около 4–5 дни в зависимост от околната температура.
След доставката е важно тръбичките със сперма да бъдат постоянно в контакт със сухия лед до размразяването/употребата.
 Имайте предвид, че пратки със сух лед се извършват само до определени европейски страни – вижте тук публикувания списък.
Контейнерът със сух лед не подлежи на връщане.

Азот LN2

Наричан още течен азот (–196°C). Тръбичките със сперма се поставят в буркан в контейнер с течен азот, който от своя страна се поставя в транспортния контейнер. Контейнерът с течен азот запазва тръбичките със сперма в замразено състояние за седем дни. Срещу допълнителна такса може да поръчате голям контейнер с течен азот, който запазва тръбичките със сперма в замразено състояние до 12 дни. При поръчка посочете в текстовото поле, че желаете голям контейнер с течен азот. Ние не можем да гарантираме наличието на големи контейнери с течен азот в датата на експедицията.
Донорската сперма трябва да се съхранява в контейнера с течен азот до употребата й или да се премести в друг контейнер с азот в клиниката.

Срок за доставка на поръчания материал

Вие посочвате датата за изпращане, когато поръчвате онлайн. Най-ранната дата за експедиция обаче е два работни дни, след като направите Вашата поръчка онлайн. Трябва да предвидите следните срокове за транспорт. Бързите поръчки, срещу заплатена допълнителна такса, могат да се изпратят в същия ден, в който се получи заявката. Крайният срок за получаване на бързи поръчки е 12:00 ч.(CET) в деня на експедицията.

Време за доставка

Посочените по-долу срокове са валидни при нормални условия. Срокът за доставка може да варира в зависимост от местоназначението и от други условия.

  • 
За страните от ЕС: 1–2 работни дни. (Понеделник – петък)
  • За останалия свят: 1–5 работни дни (Понеделник – петък)

За някои локации извън ЕС митническите процедури могат да забавят доставката. 


Трябва ли да присъствам, за да получа доставката? 

Да, някой трябва да присъства, за да се подпише при получаване на доставката. Ако никой не присъства, за да получи пратката, куриерът ще я върне обратно в склада, като остави бележка с допълнителна информация за алтернативно място, от което може да бъде прибрана.

Цени на доставка

Вижте нашата ценова листа за доставка тук.

Придружителни документи при изпращане на сперма от донор:

  • Фактура
  • Опаковъчен лист
  • Документацията Summary of Records, съдържаща резултати от тестовете и стандартна публикувана информация
  • Предупреждение за безопасност за работа със сух лед (CO2) и течен азот (LN2)
  • Инструкции за връщането на резервоара с азот (само за доставки с LN2)
  • Транспортна маркировка за връщането на резервоара с азот (само за доставки с LN2)

Връщане на контейнер с течен азот

Приложени към вашата пратка, ще получите указания за това как да върнете контейнера с течен азот, етикет за връщане, както и телефонния номер на куриера, на когото трябва да се обадите, за да уговорите вземането на контейнера. Контейнерът трябва да се върне на Cryos в срок до седем дни след доставката. При неспазване на това изискване Cryos начислява 100 евро без ДДС за наем на контейнера на започната седмица, вижте нашите Условия на договора.

Връщане на контейнер с течен азот 

За да върнете контейнер с течен азот, просто се обадете на компанията за куриерски услуги за планиране на дата и час за вземане на пратка. 

Можете да планирате вземане чрез нашия уеб сайт www.cryosreturn.com, директно чрез уеб сайта на компанията за куриерски услуги или като се обадите по телефона на куриера. В транспортната кутия ще намерите плик с предварително отпечатан етикет за връщане и брошура с инструкции за връщане на контейнера. Върху етикета за връщане е посочена и друга информация, която се изисква от куриера, като например тегло. Разходите за връщане са включени в цената за доставка. 

Учтиво ви молим да използвате една от посочените по-горе процедури. Изборът на алтернативна опция за изпращане може да доведе до загуба на контейнера и потенциален иск в размер на 1000 евро. 

Ако имате въпроси относно правилното връщане на контейнера, се свържете с нашия отдел за обслужване на клиенти, който ще ви предостави насоки. 

Необходимо ли е допълнително плащане за връщане на контейнера? 

Не. Ако използвате етикета за връщане, приложен в транспортната кутия, разходите за връщане са включени в цената за доставка. 

Условия на доставка

DAP (доставено на местоназначение) съгласно Incoterms 2010. Това означава доставка от врата до врата, но без каквито и да са изпълнени митнически формалности, като например митническо освобождаване, оформяне на вноса, ДДС, мито, данъци и т.н. За пратки в рамките на ЕС няма митнически формалности. Вижте също нашите Условия на договора.

Тук сме, за да Ви помагаме

Ние в Cryos искаме да Ви помагаме и подкрепяме по Вашия път към родителството. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси или Ви е необходима допълнителна информация. Ние говорим на следните езици: датски, английски, френски, немски, италиански, испански, португалски и иврит.