Качество и подвижност на спермата (MOT)

Донорската сперма трябва да е с добро качество, за да създаде оптимална предпоставка за бременност. В Cryos можете да избирате между няколко различни нива на качество на спермата, наричани степени на подвижност или MOT.

Вероятно сте забелязали, че в раздела за търсене на донор можете да филтрирате сламки със сперма с определена "подвижност". В Cryos имате възможността да поръчате донорска сперма с точно такава подвижност (MOT), каквато е необходима за вашето лечение. Изборът зависи от типа на лечението, както и от предпочитанията на вашата клиника за лечение на безплодие. На следващите редове можете да прочетете за качеството на спермата, за факторите, които влияят върху него, както и каква подвижност да поръчате за вашето лечение.

Качество и подвижност на спермата (MOT)

Как се измерва качеството на спермата?

Нашите донори на сперма трябва да имат сперма с много добро качество, за да бъдат приети в Cryos; затова кандидатите за донори се подлагат на няколко изследвания, преди да бъдат приети за донори. 

<Има няколко начина за измерване на качеството на спермата. Когато получим проба в нашата лаборатория, проверяваме концентрацията на сперматозоиди в пробата и способността на сперматозоидите да се движат. За да сме сигурни в отличното качество на спермата, измерваме тези параметри в пробата, след като бъде замразена и размразена, тъй като спермата може да реагира различно на замразяването. Качеството на спермата се измерва с помощта на автоматична система, наречена CASA (компютърен анализ на сперма), която осигурява много точен резултат.

Какво оказва влияние върху качеството на спермата?

Качеството на спермата на един мъж може да се мени с времето и се влияе от множество различни фактори. Някои от важните фактори са свързани с начина на живот. Неща като употреба на алкохол, пушене и нездравословно хранене могат да повлияят отрицателно върху качеството на спермата.

Друг важен фактор, който може да се отрази върху качеството на спермата, е излагането на тестисите на топлина. Следователно, за да подобри качеството на спермата си, мъжът трябва да избягва сауни, горещи вани, солариуми и да не носи стегнато бельо.

Чуйте как професор Алън Пейси обяснява какво определя доброто качество на спермата:

Какво означава подвижност или MOT?

Подвижността, наричана още MOT, е един от параметрите, които ни помагат да измерим качеството на спермата. MOT е количеството активни сперматозоиди в 1 милилитър сперма. Това означава, че спермата с MOT20 съдържа най-малко 20 милиона активни сперматозоиди на милилитър.

Повечето от сламките със сперма на Cryos съдържат 0,5 мл сперма. Следователно, ако купите сламка със сперма с MOT20, ще получите най-малко 10 милиона активни сперматозоиди след размразяването. Някои сламки съдържат 0,4 мл сперма и се предлагат с 20% намаление.

В Cryos можете да поръчате сламки със сперма с MOT5, MOT10, MOT20 и MOT30+. Това ви дава възможността да изберете точното качество, необходимо за вашето лечение на безплодие. 

Каква MOT трябва да избера за моето лечение на безплодие?

Типът сламка със сперма, който трябва да поръчате, зависи от типа лечение на безплодие и от предпочитанието на вашата клиника за лечение на безплодие. Консултирайте се с вашата клиника относно MOT. Все пак даваме някои общи препоръки за избор на MOT.

Ако се подлагате на лечение по метода IUI, препоръчваме да използвате 1 сламка за IUI с MOT10 на едно лечение. Можете да използвате и сламка със сперма с по-висока или по-ниска MOT.

Ако се подлагате на лечение по метода IVF или ICSI, препоръчваме да използвате 1 сламка за IUI с MOT5. За тази цел обаче можете да използвате и сламки със сперма с по-висока MOT.

Ако се подлагате на лечение по метода ICI, препоръчваме да използвате 2 сламки за ICI с MOT10 или 2 сламки за ICI с MOT20 или по-високо на едно лечение. Може да се използват и сламки за IUI.

Прочетете повече за сламките за ICI и за IUI тук или колко донорска сперма да поръчате тук.