Осъществена мечта

Всичко започва в Орхус, Дания, през 1981 г., когато основателят на Cryos Оле Скоу е споходен от странен сън за замразена сперма. Днес Cryos е банка за сперма и яйцеклетки с широко международно признание и помага за осъществяването на хиляди мечти.

Като международна компания Cryos доставя замразена донорска сперма и яйцеклетки до повече от 100 държави в цял свят. Ние разполагаме с най-големия подбор в света от анонимни и неанонимни донори. Горди сме също така да заявим, че можем да се похвалим с най-големия брой регистрирани бременности в света.

От самото начало компанията специализира в криоконсервацията на сперма. През последните 10 – 15 години технологията, която позволява витрификацията на ооцити (яйцеклетки), претърпя голямо развитие. При продължаващото й усъвършенстване за Cryos беше естествено да разшири дейността си, като обхване и пазара на донорски яйцеклетки.

През 2015 г. Cryos създаде първата самостоятелна напълно независима банка за замразени яйцеклетки в САЩ, а сега с гордост откриваме и първата си банка за яйцеклетки в Европа. Мисията ни остава същата – да помогнем на бездетни хора да осъществят мечтите си.

Освен съвременните проучвания и разработки, за международния успех на Cryos имат заслуга хората – хората, които работят за Cryos, нашите благородни донори на сперма и яйцеклетки и, разбира се, всички онези, които са ни се доверили и вече са горди родители на щастливи, здрави деца.

Оле Скоу разказва за началото на Cryos:

Ole Schou, founder of Cryos

„Не знам защо сънувах този сън тогава, през 1981 г. По някаква странна причина обаче, в момента, когато се събудих, просто знаех, че трябва да открия всичко, което може да се научи за замразената сперма. Превърна се в нещо като мания и аз изчетох общо взето всички книги и статии, писани някога по този въпрос. Почти не осъзнавах, че изведнъж съм станал всъщност един от водещите специалисти по темата, без дори да съм изучавал природни науки. 

За щастие, имах възможността да съчетая знанията си за замразената сперма с университетска диплома по бизнес и администрация и постепенно да създам успешна търговска фирма. Като използвах знанията си за процеса на замразяване и съхранение на човешка сперма, започнах да си сътруднича с лекари и клиники, които бяха много доволни от моята работа и моя продукт. Бизнесът потръгна добре и първоначално офисът и лабораторията ми бяха създадени като услуга само за съхранение на замразена сперма. През 1990 г. поставихме началото на донорската програма и международното търсене бързо се увеличи.

По-късно започнахме да специализираме и в технологията за витрификация на яйцеклетки. Това означава, че сме в състояние да помогнем на още повече хора по света да станат родители.“