Поръчка на донорска сперма

Преди да поръчате донорска сперма, трябва да посочите предпочитания от вас донор. Започнете с необходимото търсене. За да улесните търсенето, трябва да ограничите максимално критериите за търсене – напр. стандарт, профил и тип.

Трябва да търсите само донори на сперма, които съответстват на вашите критерии за търсене. Можете например да ограничите търсенето си, като изберете правилния стандарт, който избраният от вас здравен специалист има разрешение да използва. Не забравяйте също така да направите справка с квотата за бременност. Може и да ограничите търсенето, като изберете анонимен или неанонимен донор. Други въпроси могат да се отнасят до качеството, какво количество да поръчате, дали да резервирате за следваща употреба, както и кога и как да се извърши доставката. Използвайте стъпките по-долу, които да ви ръководят при вземането на решение преди поръчката.

1. Избор на стандарт?

Когато ви третира здравен специалист, трябва да се уверите, че донорът и неговата сперма отговарят на законовите изисквания в държавата, в която здравният специалист извършва дейността си. С други думи това е, което наричаме стандарт. Cryos доставя донорска сперма в цял свят, и като се има предвид факта, че в много държави съществуват различни процедури на селекция, скрининг, документация и одобрение, даден донор може да бъде третиран, а неговата сперма да се предлага съгласно различни правила и регламенти.

препоръчваме ви да проверите дали вашият здравен специалист има изисквания или препоръки относно стандарта, качеството, типа, доставката или други условия.

2. Избор на тип и профил на донора?

Следващата стъпка е да решите кой тип донор и какъв профил предпочитате.При третиране за фертилитет от здравен специалист, може да важат специални правила, тъй като в някои държави има забрана на лечението с определени типове донори на сперма. 

Налице са следните видове:

 • Анонимен + основен профил
 • Анонимен + разширен профил
 • Неанонимен + основен профил
 • Неанонимен + разширен профил

Тук може да прочетете още за типовете донори на сперма.

3. Намерете вашия донор на сперма!

Сега вече трябва да откриете предпочитания от вас донор на сперма. Ограничете максимално вашето търсене според предпочитания профил, тип и стандарт.

Може да посочите Вашите любими донори като отметнете кутийката „Добавяне към любими”, след като видите данните на донора. При по-нататъшни търсения, може да изберете да покажете само Вашите любими донори като отметнете опцията „Показване само на любими”.

4. Квоти за бременност и резервации на квоти

Трябва да се уверите, че донорът на сперма не е достигнал своята квота за бременност. За да потърсите донори, които все още не са достигнали своята квота за бременност за избраната държава, ви препоръчваме да започнете, като въведете името на държавата си на местоживеене и държавата на лечение.

Някои държави изискват резервация на квота, за да се гарантира, че техните местни ограничения за бременност не са надвишени. Когато правите резервация на квота, вие си запазвате правото за потенциална бременност със сперма от донор от конкретен донор.

5. Избор на вид и качество на донорската сперма?

Сега трябва да решите какво качество на спермата (MOT) предпочитате. Видът на тръбичката, която избирате (ICI или IUI), трябва да отговаря на формата на лечението:

 • ICI: Съдържа непречистена сперма, наричана още сурова сперма. Предназначена е за вагинална и интрацервикална инсеминация, или след пречистване – за вътрематочна инсеминация.
 • IUI: Съдържа пречистена сперма, наричана още готова сперма. Предназначена е за вътрематочна инсеминация (осеменяване директно в матката) или за оплождане ин витро.
 • MOT: Съкращение от 'motility' (мотилност), т.е. броят на мотилните (подвижните) сперматозоиди на ml. Например, 'MOT10' означава наличието на 10 милиона подвижни сперматозоиди на ml след размразяване.

6. Какво количество донорска сперма трябва да се използва?


При вътрематочна инсеминация (IUI)

 • Готови сламки за IUI:
  Препоръчваме Ви да използвате 1 сламка х IUI MOT10 на процедура.
  Също така може да използвате сламки с по-ниско или по-високо качество (мотилност) от MOT10.
  Преди да направите поръчка, Ви препоръчваме да се консултирате със своя здравен специалист.

 • Сламки за ICI: 
  Може да използвате сламки за ICI. Спермата трябва да се обработи във Вашата или в болницата клиника преди процедурата. След подготовката препоръчваме 5 милиона мобилни клетки от спермата за лечение с IUI.

  Препоръчваме 4 сламки x ICI MOT5, 2 сламки x ICI MOT10, 1 сламка x ICI MOT20 или сламка с по-високо качество (мотилност) на процедура. В случай че се обработва донорска сперма за ICI от здравен специалист по метода swim-up, следва да използвате 2 сламки x ICI MOT20 или сламки с по-високо качество на процедура. Не препоръчваме използването на метода swim-up за донорска сперма, която е била замразена.
  Преди да направите поръчка, Ви препоръчваме да се консултирате със  своя здравен специалист.

При оплождане нн витро (IVF) и интраплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI)
Може да използвате готови сламки за ICI и IUI.
Препоръчваме Ви да използвате 1 сламка х MOT5. Също така може да използвате сламки с по-високо качество (мотилност) от MOT5.

Преди да направите поръчка, Ви препоръчваме да се консултирате със своя здравен специалист.

7. Трябва ли да се поръча веднага или може да се изчака?

Когато поръчвате сперма от донор, може да купите с непосредствена доставка и/или да резервирате/закупите сперма, която впоследствие ние съхраняваме за вас. Това гарантира, че тръбичките от донора са на разположение за евентуална доставка и процедура на по-късна дата.
Ако искате да сте сигурни, че ще получите сперма от предпочитания от вас донор, трябва да направите резервация незабавно! Не само за една процедура, а за всички процедури. Също и за братя и сестри от едни родители. Не рискувайте спермата на вашия донор да бъде разпродадена.

Ако е възможно, трябва да направите своята поръчка поне 2 дни преди желаната от вас дата на изпращане. В противен случай към поръчката ви ще бъде добавена такса за експресна доставка. Може да изберете датата на изпращане, когато поръчвате онлайн. Уверете се, че доставката ще се осъществи най-късно в деня преди самата инсеминация/третирането. Може да изберете доставка със сух лед или с контейнер с течен азот. Прочетете повече в раздела Доставка на донорска сперма. 

8. При готовност да поръчате

Създайте акаунт и започнете вашата поръчка онлайн тук: Търсене на донор
Вижте също нашите Условия на договора.

Колко време преди овулация трябва да направя поръчка? 

Направете своята поръчка достатъчно рано. Необходими са 2 дни за обработка на поръчката от страна на Cryos, преди тя да бъде изпратена. След това трябва да се вземе предвид срокът за доставка, който за повечето дестинации в Европа е 1 – 2 работни дни, а за други дестинации е между 2 и 5 дни.

При плащане на допълнителна такса за закъсняла поръчка поръчката може да бъде изпратена в деня, в който е получена, ако е направена преди 10:00 ч. (CET).

Вижте също нашите Условия на договора. 

Тук сме, за да Ви помагаме

Ние в Cryos искаме да Ви помагаме и подкрепяме по Вашия път към родителството. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси или Ви е необходима допълнителна информация. Ние говорим на следните езици: датски, английски, френски, немски, италиански, испански, португалски и иврит.