Поръчка на донорска сперма

Преди да поръчате донорска сперма, трябва да посочите предпочитания от вас донор. Започнете с необходимото търсене. За да улесните търсенето, трябва да ограничите максимално критериите за търсене – напр. стандарт, профил и тип.

Трябва да търсите само донори на сперма, които съответстват на вашите критерии за търсене. Например, ако предстои да бъдете лекувани в клиника, важно е да посочите стандартите, които клиниката има право да прилага. Не забравяйте също така да направите справка с квотата за бременност. Може и да ограничите търсенето, като изберете анонимен или неанонимен донор. Други въпроси могат да се отнасят до качеството, какво количество да поръчате, дали да резервирате за следваща употреба, както и кога и как да се извърши доставката. Използвайте стъпките по-долу, които да ви ръководят при вземането на решение преди поръчката.

1. Избор на стандарт?

В случай че процедурата се извършва в клиника, трябва да се уверите, че донорът и неговата сперма отговарят на законовите изисквания в държавата, където се намира клиниката. С други думи това е, което наричаме стандарт. При инсеминация в домашни условия, не е необходимо да се занимавате с въпроса за стандарта. Cryos доставя донорска сперма в цял свят, и като се има предвид факта, че в много държави съществуват различни процедури на селекция, скрининг, документация и одобрение, даден донор може да бъде третиран, а неговата сперма да се предлага съгласно различни правила и регламенти.

Ако процедурата се извършва в клиника, препоръчваме ви да проверите дали съответната клиника има изисквания или препоръки относно стандарта, качеството, типа, доставката или други условия.

2. Избор на тип и профил на донора?

Следващата стъпка е да решите кой тип донор и какъв профил предпочитате. При провеждане на лечението в клиника, може да важат специални правила, тъй като в някои държави има забрана на лечението с определени типове донори на сперма. При инсеминация в домашни условия не е необходимо да се съобразявате с тези разпоредби.

Налице са следните видове:

 • Анонимен + основен профил
 • Анонимен + разширен профил
 • Неанонимен + основен профил
 • Неанонимен + разширен профил

Тук може да прочетете още за типовете донори на сперма.

3. Намерете вашия донор на сперма!

Сега вече трябва да откриете предпочитания от вас донор на сперма. Ограничете максимално вашето търсене според предпочитания профил, тип и стандарт.

Може да посочите Вашите любими донори като отметнете кутийката „Добавяне към любими”, след като видите данните на донора. При по-нататъшни търсения, може да изберете да покажете само Вашите любими донори като отметнете опцията „Показване само на любими”.

4. Квоти за бременност и резервации на квоти

Трябва да се уверите, че донорът на сперма не е достигнал своята квота за бременност. За да потърсите донори, които все още не са достигнали своята квота за бременност за избраната държава, ви препоръчваме да започнете, като въведете името на държавата си на местоживеене и държавата на лечение.

Някои държави изискват резервация на квота, за да се гарантира, че техните местни ограничения за бременност не са надвишени. Когато правите резервация на квота, вие си запазвате правото за потенциална бременност със сперма от донор от конкретен донор.

5. Избор на вид и качество на донорската сперма?

Сега трябва да решите какво качество на спермата (MOT) предпочитате. Видът на тръбичката, която избирате (ICI или IUI), трябва да отговаря на формата на лечението:

 • ICI: Съдържа непречистена сперма, наричана още сурова сперма. Предназначена е за вагинална и интрацервикална инсеминация, или след пречистване – за вътрематочна инсеминация.
 • IUI: Съдържа пречистена сперма, наричана още готова сперма. Предназначена е за вътрематочна инсеминация (осеменяване директно в матката) или за оплождане ин витро.
 • MOT: Съкращение от 'motility' (мотилност), т.е. броят на мотилните (подвижните) сперматозоиди на ml. Например, 'MOT10' означава наличието на 10 милиона подвижни сперматозоиди на ml след размразяване.

6. Какво количество донорска сперма трябва да се използва?

Пр инсеминацияи  в домашни условия
Може да използвате готови сламки за ICI и IUI.
Препоръчваме Ви да използвате 2 сламки х ICI или IUI MOT10. Също така може да използвате сламки с MOT10 или с по-висок MOT.

Не използвайте сламки с MOT5.

Ако сте подбрали правилния момент, няма да е необходима повече от една инсеминация на цикъл. Препоръчваме Ви да използвате комплект за тест за овулация с урина, който може да закупите от всяка една аптека. Спазвайте приложените инструкции.

При вътрематочна инсеминация (IUI) в клиника

 • Готови сламки за IUI:
  Препоръчваме Ви да използвате 1 сламка х IUI MOT10 на процедура.
  Също така може да използвате сламки с по-ниско или по-високо качество (мотилност) от MOT10.
  Преди да направите поръчка, Ви препоръчваме да се консултирате с Вашата клиника.

 • Сламки за ICI: 
  Може да използвате сламки за ICI. Спермата трябва да се обработи във Вашата клиника преди процедурата. След подготовката препоръчваме 5 милиона мобилни клетки от спермата за лечение с IUI.

  Препоръчваме 4 сламки x ICI MOT5, 2 сламки x ICI MOT10, 1 сламка x ICI MOT20 или сламка с по-високо качество (мотилност) на процедура. В случай че се обработва донорска сперма за ICI по метода swim-up, следва да използвате 2 сламки x ICI MOT20 или сламки с по-високо качество на процедура. Не препоръчваме използването на метода swim-up за донорска сперма, която е била замразена.
  Преди да направите поръчка, Ви препоръчваме да се консултирате с Вашата клиника.

При оплождане нн витро (IVF) и интраплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI) в клиника
Може да използвате готови сламки за ICI и IUI.
Препоръчваме Ви да използвате 1 сламка х MOT5. Също така може да използвате сламки с по-високо качество (мотилност) от MOT5.

Преди да направите поръчка, Ви препоръчваме да се консултирате с Вашата клиника.

7. Трябва ли да се поръча веднага или може да се изчака?

Когато поръчвате сперма от донор, може да купите с непосредствена доставка и/или да резервирате/закупите сперма, която впоследствие ние съхраняваме за вас. Това гарантира, че тръбичките от донора са на разположение за евентуална доставка и процедура на по-късна дата.
Ако искате да сте сигурни, че ще получите сперма от предпочитания от вас донор, трябва да направите резервация незабавно! Не само за една процедура, а за всички процедури. Също и за братя и сестри от едни родители. Не рискувайте спермата на вашия донор да бъде разпродадена.

Трябва да направите поръчка възможно най-скоро и най-малко 2 дни преди желаната от вас дата на изпращане. Вие определяте датата за изпращане при поръчка онлайн.

8. Кога и как искате да се извърши доставката?

Когато поръчвате донорска сперма, трябва да направите поръчката възможно най-скоро и най-малко 2 дни преди желаната от вас дата на изпращане, която сами посочвате онлайн, достатъчно навреме, за да сте сигурни, че доставката ще се осъществи най-късно в деня преди самата инсеминация. Може да изберете доставка със сух лед или с контейнер с течен азот. Прочетете още в раздела Доставка на сперма от донор.

9. При готовност да поръчате

Започнете вашата поръчка онлайн тук: Търсене на донор
Вижте също нашите Условия на договора.

Получихте ли отговорите на вашите въпроси?

В случай че не сте, свържете се с нас и ние ще направим максималното, за да ви помогнем. Центърът за обслужване на клиенти на Cryos използва следните езици за комуникация: скандинавски, английски, френски, немски, испански и италиански.